Bianca's Blog #1 Hoortoestelbatterijen

Posted by   D Joosten
Woensdag, 26 April 2017

Energie besparen als slechthorende? Lees mijn simpele truc! / Energie besparen dankzij de batterijtester

‘Bleep b­leep, bleep!’

Mijn hand ligt juist op de knop van de voordeur om deze dicht te trekken als mijn hoortoestel het overbekende signaal geeft dat mijn batterij leeg is. Ik zet mijn werktas op de grond, leg de sleutels op de verwarming in de gang en ren naar boven om mijn batterijen te verwisselen.

Het grappige is, ik ben al 35 jaar slechthorend en nog steeds denk ik: hè, zijn ze nu alweer op? Om mij vervolgens te bedenken: wat als die bleeps een uurtje later precies tijdens een belangrijk overleg met mijn opdrachtgever in mijn oren hadden gezongen?

Ik hoor je denken: maar heb je dan niet altijd standaard in elke tas een paar pakjes met hoortoestelbatterijen? Ehm nee beste mensen, dat heb ik dus niet. Hooguit een pakje van 3 jaar oud of een nieuwer pakje met alleen maar oude batterijen erin.

De nieuwe batterijen bewaar ik altijd keurig in mijn la op mijn werkkamer. Want, denk ik dan, zo weet ik precies waar alle nieuwe batterijen liggen. Lijkt me altijd heel logisch als mijn batterijen niet net op zijn. En als dat thuis gebeurt, is het ook geen probleem. Maar stel je voor dat je net een vergadering in wilt stappen en moet zeggen dat je hoortoestelbatterijen het ‘ineens’ laten afweten.

Terwijl ik zit te broeden op een goed plan – zoals een pakje batterijen in elke tas in huis, maar ja wat dan als je een tas niet meer gebruikt en vergeet de batterijen eruit te halen, zonde toch?! – kreeg ik ineens briljante informatie van Patricia Joosten van AllesvoorOren.nl.

Zij vertelde mij dat goedkope batterijen* heel langzaam leeglopen. Lees: ze zijn dus nooit ‘ineens’ op. Wist ik veel. Ik dacht dat alle batterijen hun volledige power geven, totdat ze erbij neervallen, maar nee dus. Bepaalde batterijen lopen langzaam leeg zonder dat je er erg in hebt. Toen vertelde ze nog iets heel belangrijks: met het leeglopen van je batterijen worden ook de functies van je hoortoestel steeds minder.

Denk maar even aan iemand die sterft, langzaam vallen alle lichaamsfuncties uit. Nou, dat gebeurt dus ook bij je hoortoestel: eerst wordt de ruisreductie minder goed, vervolgens wordt het spraakverstaan moeilijker en het eindigt uiteindelijk met ‘bleep bleep bleep’ als signaal dat de batterij nog 1 uur te leven heeft.

En ik vroeg me af: kan ik vermoeider zijn door het luisteren, omdat mijn batterijen bijna leeg zijn? Anders gezegd: kan ik energie besparen door te zorgen voor een opgeladen batterij?

Waar misschien de rest van slechthorend Nederland al zover was, ging bij mij dus kortgeleden pas een lampje branden: even mijn batterijen testen voordat ik de deur uitga! En die batterijtester vond ik ook bij Patricia. Hij is echt superhandig.

Dus mijn ‘Lijst van Voorbereidingen’ voor een belangrijk overleg of afspraak bestaat vanaf nu uit 2 punten:

1. avond van tevoren solo-apparatuur opladen;

2. batterijen testen van hoortoestellen en eventueel gelijk vervangen

Toch wel fijn, ontspannen in een vergadering zitten en weten dat mijn hoortoestellen op max staan. Ik had het me nooit kunnen indenken, maar waar een batterijtester al niet goed voor kan zijn!

Liefs,
Bianca

* Het gaat hier dus om goedkope batterijen. Batterijen van de merken Rayovac Extra, Rayovac Proline en Powerone geven wel de volledige power tot het eind.

Nieuwsberichten