Veel gestelde vragen: Waarom filters voor hoorapparaten

Posted by   D Joosten
Zaterdag, 4 Februari 2017
0

Veel mensen vragen zich af wat een filter voor een hoortoestel luidspreker doet. Wij leggen u graag uit wat een filtersysteem is, welke merken er zijn en hoe u ze zelf kunt vervangen.

Filters voor hoortoestellen

Elk mens maakt oorsmeer aan. Dit handige goedje beschermt het oor tegen stof en vuil en zorgt er eigenlijk voor dat de huishouding van binnen goed geregeld is. Veel mensen maken de oren schoon met bijvoorbeeld een wattenstaafje, wat eigenlijk contraproductief werkt. Het oor gaat van het gewroet in het oor alleen maar meer oorsmeer aanmaken omdat het denkt dat er iets in zit dat er niet in thuis hoort. Tevens duw je het oorsmeer steeds verder naar het trommelvlies toe waar het uiteindelijk hard en zwart wordt. Je moet dan naar de huisarts of KNO arts om de oren uit te laten spuiten of zuigen. Onthoudt dat een oor een zelfreinigend orgaan is. eigenlijk hoef je er niets aan te doen. Het oor "werkt" als het ware zaken die er niet in thuis horen vanzelf naar buiten.

Hetzelfde gebeurt min of meer als mensen een hoortoestel met een luidspreker in het oor dragen. Het oor kan tijdelijk veel meer oorsmeer aanmaken waardoor de opening van de luidspreker verstopt kan raken. Hier komt het filtersysteem om de hoek kijken. In de opening van de luidspreker hoort een klein filtertje te zitten die voorkomt dat oorsmeer de luidspreker kan binnendringen. En dat is iets dat altijd voorkomen moet worden. De luidspreker kan namelijk defect raken als er oorsmeer in komt. Als het filtertje verstopt raakt kan de geluidskwaliteit minder worden en als het filtertje helemaal dicht zit met oorsmeer dan werkt het toestel niet meer. Er kan namelijk geen geluid meer doorheen en wordt het tijd het filter te vervangen.

Welke filters zijn er allemaal?

Elke fabrikant heeft voor zijn luidsprekers een eigen filtersysteem ontwikkeld. Zo zijn er filters van Oticon, Phonak, Widex en van vele andere merken. Soms kan een filter voor meerdere merken gebruikt worden. Zo zijn de Nanocare filters van Widex ook geschikt voor de luidsprekers van Phonak, Unitron en de nieuwe SureFit luidsprekers van Resound. Oticon spant de kroon qua filtersystemen waardoor mensen vaak door de filters het hoortoestel niet meer zien. Zo zijn er NoWax filters, ProWax filters en ProWax miniFit filters. De meeste hoortoestel dragers weten precies welke filters ze moeten aanschaffen. Twijfelt u over welke filters u nodig hebt? Neem dan even contact met ons op.


Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Nieuw bericht

Nieuwsberichten